mijnhuid.be

mijnhuid

verantwoorde huidverzorging

een inititatief van apotheek Sluizeken Gent bvba

mijnhuid
reiniging
verzorging
bescherming
Camouflage
U bevindt zich hier : Mijnhuid.be  >  Huidproblemen  >  Acne - Zwarte puntjes
foto beschikbaar voor iPhone

Acne - Zwarte puntjes

Wat is acne?

 Verschillende vormen van acne kunnen voorkomen. Het is daarom belangrijk te bepalen over welke vorm men het heeft. We zullen hier de meest frekwente vorm beschrijven, nl de acne juvenilis of jeugdacne of ook jeugdpuistjes genoemd.

Acne juvenilis is een chronische aandoening van de haar-en de talgklierfollikels gelegen ter hoogte van het gelaat, de rug en de mediosternale regio.

Acne heeft niet één oorzaak, maar verschillende endogene en/of exogene factoren leiden tot de ontwikkeling van de aandoening.  De endogene factoren zullen bepalen of het om een lichte of ernstige acne zal gaan.

Acne wordt gekenmerkt door een overvloedige afscheiding van vet door de talgklieren, onder invloed van hormonale veranderingen in de puberteit, door een abnormale keratinisatie of verhoorning van de haar-en de talgklier afvoergang, door een proliferatie van huidbacteriën die normaal op de huid voorkomen,  en ontstekingsreakties.

De verhoogde talg of vetafscheiding wordt veroorzaakt door een verhoogde gevoeligheid van de talgklieren aan de mannelijke hormonen die in de puberteit gestimuleerd worden zowel bij mannen als bij vrouwen. Dit verklaart de vettige huid bij jonge mensen met acne.

De verhoogde productie van vet en de abnormale verhoorning van de afvoergang veroorzaken een opstopping waardoor er zich een prop gaat vormen die men comedo of ook nog meeëter noemt en die de zwarte en witte puntjes vormen.

Deze verstopte follikels zijn een ideaal milieu voor de groei van bacteriën (P. acnes) die een ontsteking van het zwarte puntje kunnen veroorzaken, de papels of papulen. Uiteindelijk zal dit leiden tot het barsten van het talgkanaal wat de zogenaamde pustels of pustulen veroorzaakt.

Meestal zien we een combinatie van verschillende soorten acneletsels. Zwarte (= open comedo) en witte (= gesloten comedo) puntjes, papulen (onrijpe puisten) en pustulen (rijpe puisten). Deze komen vooral voor op het gezicht, de rug en de borst, plaatsen waar veel talgklieren aanwezig zijn.

Soms kan acne veroorzaakt worden door geneesmiddelen. De bekendste geneesmiddelen die acne veroorzaken zijn mannelijke hormonen, anabole steroïden en cortisone. Bij vermoeden van geneesmiddel-geïnduceerde acne wordt best een arts geraadpleegd.

Wat kan de apotheker voor u doen?

» Reiniging Acne - Zwarte puntjes
» Bescherming zon/winter Acne - Zwarte puntjes
» Verzorging Acne - Zwarte puntjes
» Camouflage Acne - Zwarte puntjes

Wat kan de dermatoloog voor u doen?

De behandeling van acne kan inwerken op verschillende niveaus. De verhoogde talgproductie, de verstopte poriën, de aanwezige bacteriën en de resulterende ontsteking.

In geval van ernstige acne of geen beterschap na 6 weken zelfbehandeling is het aan te raden een dermatoloog te raadplegen.

Deze kan andere lokale therapieën zoals adapaleen voorschrijven. Adapaleen is een retinoïde, het werkt keratolytisch en remt de onsteking. Deze crème/gel mag niet gebruikt worden bij zwangerschap.

Of deze kan orale antibiotica, lymecycline en minocycline voorschrijven, deze zijn zowel werkzaam tegen de bacteriën als tegen het ontstekingsproces.

Soms wordt bij vrouwen ook een hormonale therapie overwogen. Een pil bevat oestrogenen (vrouwelijke hormonen) en progestagenen. Het oestrogeen heeft een anti-acne werking. De talgproductie wordt verminderd en de samenstelling van de talg wordt gewijzigd, waardoor de voedingsbodem van de bacteriën verdwijnt.

Bij ernstige acne kan het innemen van Roaccutane (isotretinoïne) worden aangeraden. Dit zorgt voor een sterke remming van de talgproductie. Bij deze behandeling is het zeer belangrijk dat u NIET ZWANGER bent, want het gebruik van isotretinoïne kan ernstige misvormingen bij het ongeboren kind veroorzaken.

Bij al deze behandelingen is het belangrijk geduld te hebben en deze voldoende lang vol te houden.

Wat kan u zelf doen?

Het is van belang de acne-huid maximum 2 maal per dag goed te reinigen met een milde reiniging. Eventueel kan 1 of 2 keer per week gebruik gemaakt worden van een huidzuiverende peeling of masker. Acne heeft niets te maken met een gebrek aan hygiëne, teveel reinigen met agressieve zepen zal de acne alleen maar verergeren. 's Morgens en 's avonds kan een aangepaste verzorgingscrème gebruikt worden.

De UV-straling van de zon lijkt op korte termijn een gunstig effect te hebben, maar op lange termijn zorgt de verdikking van de hoornlaag dat de poriën gemakkelijker dichtslibben en nieuwe comedonen ontstaan. Het gebruik van een aangepaste zonnecrème is dus zeker van belang.

Wrijven in het gelaat en pulken en krabben aan de puisten wordt best vermeden.

Wanneer men toch cosmetica wil gebruiken, gebruikt men best aangepaste niet comedogene cosmetica, ttz cosmetica die de poriën niet verstoppen.

Het eten van vet voedsel heeft geen invloed op het ontstaan van acne.

Links & documentatie

» Link Noviderm Acné

Share :
Copyright 2024 © apotheek Sluizeken Gent bvba
Privacy verklaring